Servicii umanitare

Centrul CTR Nicolina oferă ucrainenilor servicii de cazare, masă, sprijin material și traducere.

Centrul dispune de 200 de spații de cazare, spații de găzduire a animalelor de companie și un program de catering prin care este asigurat necesarul de hrană, inclusiv pentru persoanele ce suferă de afecțiuni medicale ce necesită un regim special.

Pentru a extinde suportul oferit în donații materiale (haine, produse de igienă, mâncare neperisabilă, etc.), s-a înființat Magazinul social „RoUa”, care deservește cetățenii ucraineni de pe raza județului Iași.

 

Servicii de asistență umanitară

Asistența socială din cadrul Centrului de Refugiați constă în informarea și oferirea de suport pentru accesarea drepturilor (obținerea protecției temporare, acces la medicul de familie, obținerea gradului de handicap, obținerea unor documente precum certificate de naștere și de deces).

De asemenea, se oferă sprijin pentru înscrierea la școală și grădiniță și suport pentru găsirea unui job și implicit, pentru integrarea pe piața muncii.

Servicii socio-educaționale

Pentru a veni în ajutorul părinților care lucrează sau caută un loc de muncă am dezvoltat următoarele programe:

​Navigator Academy, destinat copiilor preșcolari (3 – 7 ani), se întinde pe durata a 8 ore/zi, timp în care copiii desfășoară cursuri de învățare a limbii române și engleze, activități sportive și de dezvoltare personală.

Program afterschool (destinat copiilor între 8-12 ani), se întinde pe durata a 4 ore/zi, timp în se desfășoară cursuri de limba română, ateliere de știință, de hand-made și activități sportive.

 

Servicii socio-medicale

În cadrul CTR Nicolina se oferă asistență medicală primară, ce presupune: oferirea de servicii socio-medicale informative, programe educative de sănătate, programarea ucrainenilor la diverse servicii medicale și preluare și referire către rețeaua de asistență medicală și telemedicina pentru asigurarea consultațiilor de suport pentru medicul de familie.

Asistenții urmăresc și respectarea condițiilor de igienă, prevenirea transmiterii bolilor, măsurarea indicatorilor de sănătate, evidența patologiilor și nevoilor alimentare speciale, facilitarea accesului la medicul de familie dar și programarea la examene medicale de specialitate.

 

 

Servicii de suport pentru gravide, mame și copii

În cadrul Centrului de Asistență Umanitară și Socială pentru Refugiați, specialiștii de la Asociația ParentIS oferă consiliere prenatală și postnatală femeilor gravide și suport de parenting mamelor în vederea îngrijirii bebelușilor și copiilor.

De asemenea, ParentIS furnizează informații privind alăptarea, sterilizarea echipamentelor, preparare hranei pentru bebeluși, cât și asigură dispozitive de transport pentru aceștia.

Centrul are condiții sigure de preparare a hranei bebelușilor și oferă gratuit mâncare adaptată vârstei copilului.

Si mamele ucrainene dinafara centrului primesc suport, atât în ceea ce privește bunurile materiale necesare cât și în privința consilierii în îngrijirea copilului.

 

Servicii de asistență psihologică, de socializare și integrare în comunitate

Centrul de Asistență Umanitară și Socială pentru Refugiați CTR Nicolina asigură servicii de asistență psihologică, în vedere depășirii traumei și asigurarea confortului psiho-emoțional al acestora.

Serviciile de asistență psihologică constau în consiliere de grup și individuală și sunt realizate de un grup de specialiști cu formări în gestionarea și asistența situațiilor de traumă a refugiaților.

De asemenea au loc activități de grup și individuale cu scop recreativ și de socializare, precum art-terapia, atelier de împletit obiecte de vestimentație, tabere, excursii, cursuri de zumba și marcarea zilelor de naștere și a sărbătorilor importante.