Astăzi, o delegație de la Comisia Europeană condusă de dna Elisa Ferreira, Comisarul european pentru coeziune şi reforme și dl ministru Ioan Marcel Bolos, Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene a vizitat Centrul de Asistență Umanitară și Socială pentru Refugiați CTR Nicolina Iași.

Oaspeții au primit informații privind funcționarea centrului și modul în care se oferă suportul umanitar și prin servicii specializate au fost însoțiți și de primarul Iașului, Mihai Chirica.

Centrul funcționează într-o clădire aparținând Municipiului Iași, iar serviciile sunt realizate de o echipă formată din angajați ai ONG-urilor partenere și din serviciile publice locale ieșene.

În primul an de activitate, prin acest centru care este cel mai complex din regiunea de NE, au fost deservite peste 50.000 de persoane strămutate din Ucraina, 40,23% dintre ei primind servicii umanitare (cazare, masa, donații, suport financiar) și 59,7% beneficiind de servicii specializate de asistență socială, psihologică, de integrare în muncă, socio-educațională și de suport în accesarea serviciilor medicale.

Dna Elisa Ferreira, dl Boloș și dl Chirica au stat de vorbă și cu trei doamne ucrainence care locuiesc de luni de zile în centru, fiind persoane maxim vulnerabile. Este vorba de Valentina – o fostă profesoară universitară care a predat limba engleză (76 ani), Muza – o altă fostă profesoară (76 ani, de asemenea) și Olga (54 de ani), ingrijitoarea mamei sale invalidă (82 de ani).

De asemenea, delegația a vizitat și Magazinul Social RoUa, un spațiu inovativ de asistență pentru ameliorarea vulnerabilității refugiaților ucraineni.

Alături de dna Ferreira au venit și Francisco Barros Castro, expert de cabinet, Isabel Arriaga e Cunha, consilier de comunicare de cabinet, Krzysztof Kasprzyk, DG REGIO, Daciana Crastiu, DG REGIO, Amalia Coman, DG REFORM, Ramona Chiriac, șef al Reprezentanței Comisiei Europene în România, Anca Păduraru, Departamentul de presă/ Purtător de cuvânt.

Organizațiile care manageriază centrul sunt FONSS– Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale, Asociatia Afterhills, Asociația ParentIS, Asociatia Grupul Zambetul Nostru, în parteneriat cu Primăria Municipiului Iași.