Pentru a veni în sprijinul ucrainenilor rămași pe teritoriul României și care au mari dificultăți în a-și asigura o locuință, FONSS a acordat suport la plata chiriei pentru 141 gospodarii doar în primele șase luni de program și încă pentru 80 pentru următoarele șase luni. Astfel 324 de persoane au fost ajutate să aibă unde locui.

Evaluarea socială și întreaga procedură de selecție a celor ce au beneficiat de acest suport a fost realizată de echipa Centrului de asistență umanitară și socială pentru refugiați Nicolina Iași, în care lucrează FONSS, Asociația Afterhills și Primăria Iași prin DAS. Finanțarea suportului pentru chirie a fost realizată de către FONSS prin Programului ”Integrated humanitarian response for conflict affected Ukrainians and third country nationals in Ukraine, Poland, Romania, and Moldova”, implementat cu sprijinul Diakonie Katastrophenhilfe și al AA Germania (Biroul Federal pentru Afaceri Externe).

4.1 milioane de persoane se aflau sub protecție temporară într-una din statele membre UE, la finalul lunii iulie 2024- arată ultimul studiu Eurostat.

Peste 166.000 dintre aceste persoane erau înregistrate în România. În ciuda unui număr tot mai mare de refugiați găzduiți de România, formele de suport din partea statului s-au împuținat, iar unele rămân inaccesibile pentru o parte dintre ucrainenii vulnerabili.

Întârzierile la plăți prin programele guvernamentale, desele modificări de legislație, neaplicarea unor prevederi sau lipsa măsurilor care să susțină unele categorii de persoane vulnerabile i-a făcut pe o parte din ucrainenii veniți în România să fie dependenți în mare măsură de suportul acordat de ONG-uri.