Deși 99% dintre români studiază ca limbă modernă principală engleza, 0,3% din populația Românei s-a declarat vorbitoare de ucraineană și sunt generații întregi de români care au învățat în școală rusa, tot e foarte greu să vorbești de integrarea unui străin în țara noastră fără ca acesta să știe limba română.

5362 de persoane s-au înscris în ultimii trei ani la Școala de Română înființată de FONSS – Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale în cadrul Centrului de asistență umanitară și socială pentru refugiați Nicolina Iași.

Dintre cei înscriși, aproape 80% au intrat în grupe pentru adulți, făcând cursuri online sau offline. Evident că nu toți cursanții sunt consecvenți cât să finalizeze măcar un nivel al cursului, deși unii, perseverând, au ajuns la nivelul C1.

Săptămâna aceasta ultimele persoane cazate în Centrul de asistență umanitară și socială pentru refugiați Nicolina Iași s-au înscris la cursurile de limba româna, ca parte a Planului de asistență socială pe care l-au convenit cu asistenții sociali care lucrează în centru. Pentru ei accesul la medic sau găsirea unui loc de muncă ar putea fi mult mai ușoare dacă știu să comunice în română.

Menționăm că încă din iunie 2022, de la înființarea Școlii de română, coordonator este dna Ludmila Moroșanu, profesor universitar de limbi străine la Odessa, refugiată și ea în România în urmă cu trei ani.

Centrul de asistență umanitară și socială pentru refugiați Nicolina este formula prin care s-a oferit suport miilor de persoane venite la Iași din Ucraina, aflate în tranzit sau pentru o ședere de mai lungă durată. ”Nikolina”- cum îi spun ne scurt toți ucrainenii din Iași, funcționează din martie 2022 ca parteneriat între autoritățile publice locale- Primăria Municipiului Iași și FONSS – Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale, federația având parteneriat cu Asociația Afterhills și alte câteva ONG-uri.

În primele opt luni ale anului 2025, Școala de Română funcționează ca parte a proiectului “Imbunătățirea integrării socio-economice a refugiaților ucraineni din România”, finanțat de International Rescue Committee (IRC).